Anticonceptie

Alles over anticonceptie

Anticonceptie consult
Iedere vrouw is anders voor wat betreft lichaam en wensen. Het is goed om te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past. Aan het einde van de kraamweek en op de nacontrole zal je verloskundige het onderwerp anticonceptie met je bespreken. Ben je niet bij een verloskundige bekend of ben je nog niet zwanger geweest, dan bespreken we alles tijdens een apart anticonceptieconsult. Tijdens het anticonceptieconsult nemen we de diverse anticonceptiemethoden door, samen met jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Dit gesprek zal ongeveer drie kwartier duren.


Een afspraak maken
voor een anticonceptieconsult of direct voor plaatsing van bijvoorbeeld een staafje of een spiraaltje kan door te bellen (06 204 22 129), te mailen (info@debakermatzutphen.nl) of je aan te melden via de button hiernaast.

 

Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kan een recept worden voorgeschreven voor het hormoonvrije spiraaltje, het hormoonhoudende spiraaltje, een hormoonstaafje, de pil, de prikpil, de ring of de hormoonpleister. Indien gewenst kan een spiraaltje of staafje bij de Bakermat geplaatst worden. Dat is wel zo vertrouwd bij je eigen verloskundige. Mocht je besluiten een spiraaltje te laten plaatsen, dan is het belangrijk om vóór plaatsing van een spiraaltje een SOA of zwangerschap uit te sluiten.

 

SOA-test
Sommige geslachtsziekten (SOA’s), zoals Chlamydia of Gonorroe, kun je hebben zonder dat je daar klachten van ervaart. Het inbrengen van een spiraaltje is dan zeer ongewenst want dit kan leiden tot nadelige gevolgen voor je vruchtbaarheid. Is het mogelijk dat jij een geslachtsziekte hebt? Doe dan eerst een SOA test!! Dit kan via je huisarts of bestel een test online via www.soacare.nl.

 

Zwangerschaps-test
Een spiraaltje mag niet geplaatst worden tijdens een zwangerschap. Bestaat er een kans dat je zwanger bent? Doe dan eerst zelf een zwangerschapstest (tenzij je een spiraaltje laat plaatsen als morning-after methode binnen vijf dagen na onveilig vrijen...).

 

Hormoonvrij en hormoonhoudend spiraaltje
Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie gedurende wat langere tijd en dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje.

 

Hormoonvrij of koperspiraal
Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie Het spiraaltje dat in de baarmoeder wordt ingebracht geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Meer weten over het hormoonvrije spiraaltje? Lees het hier.

 

Hormoonhoudend spiraal
Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van hormoon en doordat het spiraaltje een “vreemd voorwerp” in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen.
Meer lezen over het hormoonhoudende spiraaltje? Dat kan hier.


Plaatsing van een spiraaltje
Op deze pagina lees je er alles over.

Het hormoonstaafje
Het implantatiestaafje, bijvoorbeeld Implanon® biedt 3 jaar bescherming tegen een zwangerschap. Het staafje wordt onzichtbaar in je bovenarm geplaatst en geeft continu een lage dosis hormoon af. De werkzame stof van de Implanon® is etonogestrel (25-75µg per dag).

Het implantatiestaafje is een anticonceptie methode voor langere tijd waardoor je voor 3 jaar niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. Wil je er meer over weten? Klik dan hier.

 

Via deze link kun je lezen wat er allemaal nog meer mogelijk is aan anticonceptie.
Ook op www.anticonceptie.nl en www.spiraalplaatsen.nl kun je meer informatie vinden.