Spiraal plaatsen

Plaatsing van het spiraaltje
Voor de spiraalplaatsing bij ons neem je zelf het spiraaltje mee en weet jij dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval neem dan eerst contact op.

 

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. Door middel van het inbrengen van een speculum wordt de baarmoedermond in zicht gebracht. Vervolgens wordt de baarmoeder gefixeerd en na controle van de lengte van de baarmoeder wordt het spiraaltje op de juiste manier ingebracht, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus is het advies om ongeveer een uur van te voren 1000 mg. paracetamol of 400 mg. ibuprofen in te nemen.

 

Een spiraaltje kan vanaf ongeveer 8 tot 10 weken na de bevalling worden geplaatst. Geef je borstvoeding? Dan kan een spiraaltje veilig geplaatst worden na ongeveer 12 weken.

Indien je nog nooit bevallen bent, wordt het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie geplaatst omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weet je dan ook dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

 

Is het pijnlijk?
Om het spiraaltje in te brengen wordt je baarmoeder met een tangetje iets gestrekt. Dit kan een vervelend, soms pijnlijk gevoel geven. Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing wat buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in je onderbuik. Dit is meestal van korte duur. Soms helpt het om op de dag van plaatsing wat extra rust te nemen. Ook een warme kruik, paracetamol of ibuprofen kunnen je klachten verminderen. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen.

 

Wanneer veilig?
Met een koperspiraal ben je na de plaatsing direct beschermd tegen zwangerschap. Met een hormoonspiraal ben je pas na één week beschermd. Gebruik tot die tijd een aanvullende anticonceptiemethode. 

 

Nacontrole

Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een echoscopische nacontrole, welke zes weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Neem eerder contact op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

 

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij de Bakermat terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.