Meer over het hormoonspiraaltje

Hormoonhoudend spiraal

Er zijn twee verschillende soorten hormoonspiralen: de Mirena® en de Kyleena®. Het verschil zit hem in de grootte: de Kyleena® is iets kleiner en geeft wat minder hormonen af. Beide spiralen zijn even betrouwbaar en geregistreerd voor een gebruik van 5 (Kyleena) en 8 (Mirena) jaar. Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena® of Kyleena®voor een overzicht van de bijwerkingen. Uiteraard kan je een hormoonhoudend spiraaltje ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

                                             

Elk hormoonhoudend spiraaltje kan je via de Bakermat bestellen. Het spiraaltje wordt op de praktijk bezorgd en ligt klaar als je komt voor de plaatsing. De factuur betaal je via de apotheek die het spiraaltje levert en kun je indienen bij je zorgverzekeraar. Als je jonger bent dan 21 jaar of aanvullend verzekerd, krijg je de kosten van het spiraaltje vergoed. De kosten van plaatsing door je verloskundige worden in de meeste gevallen ook door je zorgverzekeraar vergoed. Het Mirena en Kyleena-spiraaltje kosten € 147,47 (prijzen zijn inclusief BTW en gelden in 2023). Bestellen en plaatsen kan dus heel gemakkelijk via de Bakermat.

 

Kosten plaatsing

De kosten van het plaatsen van een spiraaltje worden inmiddels door veel zorgverzekeraars vergoed, maar nog niet door alle. Als dat bij jouw zorgverzekeraar niet het geval is dan ontvang je een factuur die je zelf moet betalen. Je kunt de factuur indienen bij jouw zorgverzekering om te kijken of je het bedrag vergoed krijgt. Heb je een zorgverzekeraar die de plaatsing wel vergoedt, dan wordt de rekening rechtstreeks bij jouw zorgverzekeraar gedeclareerd. De exacte vergoeding is afhankelijk van de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar.

 

Anticonceptieconsult (45 minuten)

€ 45,00

Plaatsing spiraaltje of poging

€ 73,35*

Spiraaltje verwijderen of poging

€ 73,35*

Kinderwensconsult

€ 67,68

* Deze prijzen zijn exclusief het spiraaltje