Meer over het hormoonspiraaltje

Hormoonhoudend spiraal

Er zijn twee verschillende soorten hormoonspiralen: de Mirena® en de Kyleena®. Het verschil zit hem in de grootte: de Kyleena® is iets kleiner en geeft wat minder hormonen af. Beide spiralen zijn even betrouwbaar en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena® of Kyleena®voor een overzicht van de bijwerkingen. Uiteraard kan je een hormoonhoudend spiraaltje ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

                                             

Het hormoon spiraaltje dien je met een recept te halen bij de apotheek. Het Mirena® of Kyleena® spiraaltje kost ongeveer € 150, -. Het recept kun je krijgen bij je verloskundige.

De kosten voor een spiraaltje zal je dus zelf moeten betalen, als je niet aanvullend verzekerd bent. Informeer bij je zorgverzekeraar in welke gevallen je vergoeding voor een spiraaltje krijgt.

 

Kosten plaatsing

De kosten van het plaatsen van een spiraaltje worden inmiddels door veel zorgverzekeraars vergoed, maar nog niet door alle. Als dat bij jouw zorgverzekeraar niet het geval is dan ontvang je een factuur die je zelf moet betalen. Je kunt de factuur indienen bij jouw zorgverzekering om te kijken of je het bedrag vergoed krijgt. Heb je een zorgverzekeraar die de plaatsing wel vergoedt, dan wordt de rekening rechtstreeks bij jouw zorgverzekeraar gedeclareerd. De exacte vergoeding is afhankelijk van de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar.

 

Anticonceptieconsult (45 minuten)

€ 40,00

Plaatsing spiraaltje of poging

€ 61,11*

Spiraaltje verwijderen of poging

€ 61,11*

Kinderwensconsult

€ 56,39

* Deze prijzen zijn exclusief het spiraaltje