Meer over het hormoonvrije spiraaltje

Hormoonvrij of koperspiraal

Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie Het spiraaltje dat in de baarmoeder wordt ingebracht geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies blijvend iets toenemen. Raadpleeg de T-Safe website voor een overzicht van de bijwerkingen (T-Safe, Flexi-T, Multi-safe, Multi-Safe short en Ballerine).

 

Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraaltje als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Het T-safe® koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruikvan 10 jaar. Het Multi-safe-short® koperspiraaltje is ook zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruikvan 5 jaar. Dit spiraaltje is wat kleiner en daardoor geschikt als alternatief bij vrouwen met een kleinere baarmoeder. Ballerine is een nieuw en innovatief koperspiraaltje met een unieke en soepele 3D bolvorm. De Ballerine heeft een zeer dunne huls en is daardoor makkelijk in te brengen. Bijzonder geschikt voor jonge vrouwen die nog niet eerder bevallen zijn. Door de buigzame bolvorm is de Ballerine een mooi alternatief voor vrouwen die minder goed reageren op andere koperspiralen. De gebruiksduur is 5 jaar. Er zijn aanwijzingen dat de kans op een zwangerschap of een spontane expulsie van het spiraaltje bij gebruik van de Ballerine iets groter zijn dan bij de andere koperspiraaltjes.

Uiteraard kan je de spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

 

Elk koperhoudend spiraaltje kan je via de Bakermat bestellen. Het spiraaltje wordt op de praktijk bezorgd en ligt klaar als je komt voor de plaatsing. De factuur betaal je via de apotheek die het spiraaltje levert en kun je indienen bij je zorgverzekeraar. Als je jonger bent dan 21 jaar of aanvullend verzekerd, krijg je de kosten van het spiraaltje vergoed. De kosten van plaatsing door je verloskundige worden in de meeste gevallen ook door je zorgverzekeraar vergoed. Het T-Safe® spiraaltje kost € 70,96 (€ 79,95); een Flexi-T is € 59,00 (€ 59,95); voor de Multi-safe (Short) betaal je € 53,48 (€ 59,95)en de Ballerine kost € 119,-. (Alle prijzen zijn inclusief BTW en gelden in 2023). Bestellen en plaatsen kan dus heel gemakkelijk via de Bakermat (Prijzen tussen haakjes zijn de prijzen per 01-01-2024).

 

Anticonceptieconsult (45 minuten)

€ 45,00

Plaatsing spiraaltje of poging

€ 73,35*

Spiraaltje verwijderen of poging

€ 73,35*

Kinderwensconsult

€ 67,68

* Deze prijzen zijn exclusief het spiraaltje